5 Tips om een gezonde levensstijl vol te houden

Gepubliceerd op 5 maart 2020 om 19:42

Het is alweer maart! Heb jij je gehouden aan je goede voornemens van januari, of ben je hier en daar al door de mand gevallen? Misschien heb je het gevoel dat je beter volgend jaar opnieuw kan beginnen. Geen stress! Het is nooit te laat of te vroeg om gezonder te leven. Daarom heb ik 5 tips over hoe je dit makkelijker vol kan houden. En ik wil daarbij vooral focussen op wat je wél kan doen in plaats van jezelf lekker eten en ontspanning te ontzeggen.

1. Let op je Groente en fruit inname

Eet minstens 250 gram groente per dag en minstens 2 stuk fruit (liever meer). Als je zorgt dat je elke dag genoeg groente en fruit binnenkrijgt, heb je ook minder kans dat je naar ander voedsel grijpt. Groente en fruit bevatten ten eerste veel vitamines en mineralen maar dragen ook bij aan een verzadigd gevoel doordat ze vezels bevatten.   

2. Geniet van wat je lekker vindt maar wees er bewust van.

Heb jij bijvoorbeeld een zwak voor paprika chips of witte chocola, en weet je dat jet het niet bij een schaaltje of een stukje kan houden. Haal het dan niet in huis! Zolang je het niet in huis hebt kan je het ook niet eten. Wat je natuurlijk wel kan doen is dat je het bijvoorbeeld alleen in het weekend haalt en er dan ook echt van geniet. En dat bedoel ik ook met bewust eten. Schuif het niet in 5 seconde naar binnen maar kauw goed en proef de smaken van wat je eet.

3. Zorg dat je elke dag een half uur matig intensief beweegt

Je hoef echt geen uren op de loopband te hijgen om gezonder te zijn. Als je elke dag iets van beweging doet, bijv. wandelen of fietsen, kan dit al veel positieve effecten hebben zowel fysiek als mentaal. Ik zelf vind het heerlijk om te wandelen en naar een podcast te luisteren. Naast wandelen en fietsen kun je ook andere dingen als: skeeleren, schaatsen, zwemmen en ga zo maar door! Zorg in ieder geval dat je het niet met tegenzin doet.

4. Maak kleine aanpassingen

Je hoeft echt niet je hele eetpatroon in 1 keer om te gooien, begin met kleine stapjes en bouw het op. Bijvoorbeeld de eerste week laat ik frisdrank staan, de tweede week vervang ik ongezond tussendoortjes voor betere alternatieven. Lees hier ook mijn artikel over 6 x food swaps  die je kunt maken. Je zult zien als je elke week een kleine aanpassing erbij doet dat het veel makkelijker is om een gezonde levensstijl op de lange termijn vol te houden.

5. Schrijf 1 keer per week voor jezelf op welke doelen je wilt bereiken en waarom

Wil je bijvoorbeeld dat je wat lekkerder in je vel zit door wat kilo's kwijt te raken, of wil je zo gezond. mogelijk spieren opbouwen. Wat je doelen ook zijn schrijf ze op. Het klinkt misschien heel zweverig maar het kan soms helpen om je op moeilijke momenten een reminder te geven waarvoor je iets doet. Schrijf op waarom jij een bepaald doel wil bereiken, dat is het belangrijkste, doe het echt voor jezelf en niet omdat andere het van je willen of verwachten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.