5 x Ontbijtgranen

Gepubliceerd op 25 juli 2020 om 11:37

Hoewel een groot deel van de mensen in Nederland met brood ontbijten, zijn er ook steeds meer mensen die ontbijten met ontbijtgranen. De laatste jaren is het aanbod in de supermarkt dan ook fors toegenomen. Op veel verpakkingen worden allerlei claims gezet waardoor het product soms gezonder lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Ook is het door het grote aanbod vaak lastig om te weten welke producten nou de beste keuze voor de gezondheid zijn. Daarom heb ik voor jullie een vergelijking gemaakt van enkele van deze producten.

1. Quaker havermout

Ingrediënten: 100% volkoren HAVERMOUT

Ik sta bijna elke dag op met een warme kom havermout. Deze Quaker havermout bestaat uit alleen uit 100% havermout, sommige soorten havermout in de supermarkt bevatten al toegevoegde suikers, en daarom is het belangrijk om goed te letten op de ingrediënten. Naast dat havermout heerlijk is, is het ook super gezond. Havermout is een goede bron van koolhydraten en vezels. Zo bevat het 'beta-glucanen', deze stoffen zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft waardoor je minder snel trek krijgt. Daarnaast bevat havermout ook nog wat eiwit, mineralen en vitamine.

2. Quaker Chocolade cruesli

Ingrediënten: volkoren HAVERMOUT (37%), pure chocolade*** (12%) [cacoamassa, suiker, natuurlijk vanille aroma, emulgator (SOJALECITHINE, polyglycerol polyricinoleaat)], zonnebloemolie, suiker, volkoren TARWE (9,6%), glucosestroop, oligofructose (chicoreiwortel-extract), rijstebloem (2,1%), TARWEBLOEM (1,9%), kokosnoot, melasse, zout, kaneel, gekarameliseerde suiker, aroma's, antioxidant (tocopherol) 

Voor een groot deel bestaat deze cruesli van Quaker uit granen als havermout en tarwe. Opzich is daar niks mis mee. Wel zie je dat er allerlei toevoegingen in dit product zitten. Er zit chocola in wat al extra suiker en verzadigde vetten aan het product toevoegt. Ook is er nog extra suiker toegevoegd om de granen krokant te maken. Suiker en verzadigde vetten zijn niet per se slecht maar in een grote hoeveelheid kan het een nadelig effect hebben op de gezondheid. Zo kan een teveel aan deze nutriënten gewicht toename veroorzaken en het risico op hart en vaat ziektes vergroten. Dit product bevat in verhouding meer suikers en verzadigde vetten dan andere ontbijtgranen zoals havermout. Daarom zou ik adviseren om er niet te veel van te eten. 

3. AH Granola melkchocolade

Ingrediënten: 68% volkoren havervlok, 15% honing, zonnebloemolie, zonnebloempit, 2% magere cacaopoeder, suiker, 0,6% cacaomassa, vollemelkpoeder, 0,5% cacaoboter, natuurlijk aroma, zout, gekaramelliseerde suikerstroop, emulgator (lecithine), antioxidant (E306).

Waardoor het komt weet ik niet, maar veel mensen hebben bij een product waar 'granola' opstaat vaak het idee dat het gezonder is. Dit is echter niet altijd het geval, zo heb ik hier als voorbeeld de granola met melkchocolade van de Alber Heijn. Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt zie je dat een groot deel havermout met honing is. De suikers van honing zijn eigenlijk gewoon suiker en het is niet per se 'gezonder' of 'beter' dan gewone tafelsuiker. Zoals je ziet bevat deze granola ook bijna evenveel suiker als de cruesli van Quaker. Wel is deze granola iets hoger in eiwit, wat jee verklaren is door de zonnebloempitten die eraan zijn toegevoegd, wat op zich wel een goede toevoeging is. 

4. Bolletje krokante ontbijtgranen

Ingrediënten: volkoren HAVERVLOKKEN, volkoren TARWEVLOKKEN, maïsvlokken (maïs, zout, GERSTEMOUT), dadelpuree, plantaardige vezels, volkoren TARWEMEEL, gepofte granen (maïs, rijst, volkoren meel (TARWE, ROGGE, GERST), magere cacaopoeder, zout), plantaardige olie (zonnebloem), 4% geroosterde AMANDELEN, volkoren ROGGEMEEL, 3% geroosterde HAZELNOTEN. Kan sporen bevatten van andere glutenbevattende granen, soja, melk, andere noten en sesamzaad.

Ik moet zeggen dat ik redelijk tevreden ben als ik kijk naar de ingrediënten en voedingswaarde van deze ontbijtgranen. Er zitten voornamelijk volkoren granen in waardoor je ook wat vezels binnenkrijgt. Ook ben ik positief over het feit dat er niet veel verzadigd vet en suiker bevat, en dat ik ook ook geen vage toevoegingen op de ingrediëntenlijst zie staan.

5. Weetabix

Ingrediënten: Volkoren TARWE (95%), GERSTemoutextract, suiker, zout, vit. PP, ijzer, vitamines B2, B1 en B9.

Weetabix is een simpel product die makkelijk te combineren is met bijvoorbeeld yoghurt, magere kwark, melk, plantaardige melkt etc. Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk dan valt me vooral op dat het bestaat uit volkoren tarwe, wat een goede bron is voor vezels. Daarnaast bevat een klein beetje toegevoegde suiker, maar relatief gezien valt de hoeveelheid toegevoegde suiker wel mee. Ook zijn er extra vitamines en ijzer toegevoegd aan dit product, stoffen die essentieel zijn voor het lichaam. Daarom zou ik dit product prima kunnen aanraden voor ontbijt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.