Waarom snel afvallen niet goed is

Gepubliceerd op 1 februari 2020 om 10:22

Afvallen is iets wat veel mensen proberen, maar niet altijd met succes. Ieder heeft zo zijn eigen reden zoals beter in je vel zitten of een gezonder lichaam willen hebben. Daar is opzich niks mis mee, het probleem tegenwoordig is dat je bijna overal om je heen wordt overspoeld met diëten die dingen beweren als ‘val af in 3 dagen’ of ‘val snel af met deze sapjeskuur’. Allemaal dikke onzin als je het mij vraagt. In dit artikel wil ik enkel punten bespreken waarom deze snelle methodes vaak niet de beste manier is en waarom.

1. Het is tijdelijk

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen ‘5 kilo afvallen in afvallen in een week’ met een bepaald dieet of ‘in 3 dagen afvallen met een sapjeskuur’. Over 1 ding hebben ze misschien gelijk je valt af. Maar je eet of drinkt zo minimaal dat je zo’n dieet niet je hele leven zou kunnen volhouden. Op het moment dat je stopt is de kans groot dat je weer aankomt en misschien nog wel meer dan je voor het afvallen woog. Daarnaast wordt je op de lange termijn echt niet gelukkiger als je heel minimaal eet.  

2. Snel afvallen vertraagt je metabolisme

Metabolisme is erg complex, het speelt mee in hoeveel iemand qua voeding binnen kan krijgen zonder aan te komen. Voor een deel is dit genetisch bepaald. De een heeft nou eenmaal een sneller metabolisme dan de andere. Daarnaast speelt beweging en hoe je omgaat met je lichaam ook mee. Het is zo op het moment dat iemand minder gaat eten en misschien in een korte periode heel snel afvalt. Het metabolisme ook fors omlaag kan gaan, dat verklaart ook dat op het moment dat mensen weer volwaardig gaan eten, ze vaak weer heel snel aankomen, en misschien nog wel meer dan hun startgewicht. Uit onderzoeken blijkt ook dat mensen die een dieet hebben gevolgd en weer aangekomen zijn een trager metabolisme hebben dan ze voor hun dieet hadden.

3. Gezondheidsklachten

Als je heel snel je voedingsiname naar beneden gooit, heeft het meet effect dan alleen je gewicht. Dit kan komen omdat je lichamen tekorten krijgt van bepaalde voedingstoffen. Enkele consequenties zijn:

    • Haaruitval en broze nagels: Als iemand veel te weinig eet, kan het zo zijn dat het lichaam te weinig voedingsstoffen en energie heeft om je haar en nagels gezond te houden.   
    •  Extreme vermoeidheid: Het kan zijn dat je een tekort krijgt aan mineralen als ijzer en vitamine B12 met als gevolg dat je je futloos en vermoeid voelt.
    • Verzwakte botten: Als gevolg van een tekort aan vitamine D en calcium, kan dit nadelig zijn voor je botten.

    En zo zijn er nog meer klachten die kunnen ontstaan door tekorten.

    4. Je verliest niet alleen vet

    In de eerste plaats is het vaak vocht in plaats van vet wat mensen verliezen met deze 'snelle' diëten. Dit komt omdat op het moment dat een lichaam tekort krijgt overgaat naar de opgeslagen koolhydraat reserves in het lichaam uit de lever: de glycogeen opslag. Op het moment dat deze cellen worden afgebroken komt er water vrij, en dat zijn vaak de kilo's die mensen snel verliezen. Daarna gaat het lichaam over op vet- maar ook spierreserves.

    Mensen die heel snel afvallen, verliezen in verhouding meer spiermassa dan mensen die geleidelijk over een langere periode afvallen. Wat op de lange termijn juist nadelig kan zijn. Want spieren dragen bij aan een hoger metabolisme en geven daarnaast de kracht om bijvoorbeeld te sporten. Daarnaast is het ook vaak vocht in plaats van vet wat mensen verliezen met deze 'snelle' diëten. Dit komt omdat op het moment dat een lichaam tekort krijgt overgaat naar de opgeslagen koolhydraat reserves in het lichaam uit de lever, 'de glycogeen opslag'. Op het moment dat deze cellen worden afgebroken komt er water vrij, en dat zijn vaak de kilo's die mensen snel verliezen.

    Afvallen is iets wat een moeilijk ding blijf, omdat iedereen is. Ik ben er zeker niet op tegen als mensen willen afvallen om zich zo gezonder en fitter te voelen of lekker in hun vel willen zitten. Maar belangrijk is dat je het op een gezonde manier doet. Je kan bijvoorbeeld begeleiding zoeken bij een diëtiste of personal trainer, maar probeer deze ‘Quick fixes’ te vermijden, want op de lange termijn zal het geen voordeel bieden.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.