Een maand vegetarisch eten

Gepubliceerd op 7 januari 2020 om 17:24

Dit nieuw jaar start ik met een maand vegetarisch eten in januari en leg ik jullie uit waarom ik dat doe en waar ik op let. Ik wil wel duidelijk maken dat ik niet per se tegen het eten van vlees en vis ben en ik begrijp ook als mensen niet in één keer kunnen stoppen en het uit hun dagelijks voeding willen schrappen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat minder vlees/vis gezond kan zijn voor mens en milieu. Zelf kies ik er wel voor om vegetarisch te gaan eten omdat ik me er zelf goed bij voel. Ik heb al eerder voor een aantal weken/maanden geen vlees gegeten en dat beviel me eigenlijk prima, het ging toen makkelijker dan ik had verwacht. Nu het weer een nieuw jaar is, vind ik het een goed moment om dit weer te gaan toepassen en wil ik ook proberen na deze maand zo min mogelijk vlees te eten. 

Waarom ik een maand vegetarisch ga eten?

1. Ik houd van dieren

Misschien heel cliché en vaak gehoorde reden, maar ik houd gewoon van dieren. En als ik een dier dood zie krijg ik gewoon een beetje een naar gevoel en voel me dus daarom prettiger als ik geen vlees eet.

2. Omdat ik denk dat het gezond is.

Ik denk dat vegetarisch eten gezond kan zijn, mits je het goed toepast. In veel vlees zeker de goedkope kilo knallers zitten vol stoffen die niet per se goed zijn voor ons lichaam. Door vegetarisch te eten hoop ik betere voedingskeuzes te maken en mn lichaam met goede voedingstoffen te voorzien.

3. Ik wil mijn creativiteit uitbreiden

Creatief wat heeft dat er nou mee te maken? Nou, ik wil nieuwe mogelijkheden ontdekken qua recepten en koken met vegetarische producten. Hiervoor zal ik soms vleesvervangers gebruiken, maar wil ik ook proberen om niet alleen de typische vleesvervangers zoals de vegetarische schnitzel van Vivera, maar wil ik ook proberen meer andere producten zoals bonen en andere groentes/gewassen gebruiken. Ik ga kijken wat ik hiermee kan en binnenkort zal ik ook wat recepten gaan delen dus stay tuned! 

Waar let ik op deze maand?

Vegetarisch eten kan makkelijk in deze tijd. Je hebt in de supermarkten zoveel producten dat dat geen probleem moet zijn. Maar ik snap best als iemand voor het eerst vegetarisch gaat eten ze misschien niet weten waar ze moeten beginnen. Omdat ze bijvoorbeeld niet weten welke belangrijke voedingsstoffen in welke producten zitten. Daarom heb ik een paar belangrijke dingen waar ik op let.

1. Gevarieerd eten

Het klinkt heel simpel maar is voor sommige mensen nog wel een dingetje: Gevarieerd eten. Veel mensen hebben wel een beetje een patroon of hebben bepaalde gewoontes waardoor hun voeding eenzijdig kan zijn. Het zou bijvoorbeeld niet per se gezonder zijn als ik al mijn vlees voor kilo’s kaas zou vervangen. Daarom probeer ik deze maand extra bewust te zijn dat ik voldoende varieer met de voedingstoffen die ik binnen krijg (koolhydraten, vetten en eiwitten) en probeer ik ook met producten veel te variëren. Dan is de kans ook kleiner dat ik last kan krijgen aan tekorten van vitamine en mineralen.

2. Bron van eiwitten

Ik wil deze maand er op letten dat ik genoeg eiwitten binnen krijg omdat veel mensen vlees ook als bron van eiwit gebruiken. Omdat ik wel zuivel en ei eet, kan ik dat sowieso eten om eiwitten binnen te krijgen. Maar ook wil ik proberen meer plantaardige eiwitten in gerechten te gebruiken zoals: bonen, tofu, noten maar ook uit groenten zoals broccoli en spruitjes. Het voordeel is dat veel van deze producten ook veel vezels bevatten waardoor je meer verzadigd kan voelen. 

3. Ijzerrijke producten en vitamine B12

Dit zijn 2 stoffen die vaak in vlees voorkomen. Maar ook zeker vegetarisch producten bevatten deze stoffen! Bij veel vleesvervangers is dit toegevoegd aan het product maar er zijn ook andere bronnen waaruit je deze stoffen kan krijgen. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet.

Een volwassene heeft per dag zo' n 14-15 mg ijzer nodig. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer is verder nodig om in onze cellen energie te produceren en ijzer draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem. Om de Vega producten te vergelijken heb is het handig om te weten dat 100 gr rundvlees ongeveer 2,5 mg per 100 gram bevat. 

Vegetarische ijzerbronnen:

 • Linzen: 5 mg per 100 gram
 • Volkoren boterham: 0,9 mg per snee
 • Tofu: 3,5 mg per 100 gram
 • Volkoren paste: 1,8 gram per 100 gram
 • Noten: 1,4 mg per handje (40 gram)
 • Kidney bonen: 1,8 mg per 100 gram 
 • Spinazie: 2,5 mg per 100 gram

Een volwassene heeft zo'n 2,8 microgram per dag nodig. Het is een belangrijke stof om rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen zorgen voor de zuurstof transport in het lichaam, daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten, omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren en is het dus lastiger om dat uit plantaardige bronnen te krijgen wel zijn er vegetarische opties uit dierlijke producten. Handig om te weten is dat 100 gram Rundvlees bevat zo'n 2,6 microgram per 100 gram. 

Vegetarische vitamine b12 bronnen:

 • Halfvolle melk: 0,47 microgram per 100 ml
 • Halfvolle yoghurt: 0,73 microgram per 100 ml
 • Ei: 0,8 mg per 1 ei
 • Sojamelk: 1,11 microgram per 100 ml
 • Kaas: 0,8 microgram per 100 gram.
 • Vleesvervangers/vegetarische producten waaraan vitamine B12 is toegevoegd.

Ik ben benieuwd hoe deze maand gaat verlopen en of het mij bevalt om weer vega te eten. Ik zal binnenkort ook een vegetarisch recept met jullie delen, dus houd mijn posts in de gate! Ook hoop ik na afloop van deze maand een vegetarisch voedingspatroon voort te kunnen zetten.  

Sta jij ervoor open om vegetarisch te gaan eten?

Bekijk resultaten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.