Tips voor een gezonde start!

Gepubliceerd op 3 januari 2020 om 10:40

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Het komt veel voor de laatste jaren dat mensen in januari wéér beginnen met hun ‘gezonde’ voornemens. Mensen gaan opeens flink diëten of hebben als doel elke dag naar de sportschool te gaan. Tegen de tijd dat het jaar bijna om is, is hier soms amper iets van gekomen. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals teveel of onrealistische doelen stellen. Toch voelt een nieuw jaar voor veel mensen als een frisse start, en dat hoeft zeker ook niet verkeerd te zijn!

Daarom heb ik een paar tips om dit jaar wel je voornemens waar te maken!

1. Wat vind je écht belangrijk?

Zeker in januari hoor je veel mensen over hun doelen. Vaak zijn dit doelen die op elkaar lijken. Hierdoor komt het weleens voor dat je daar in mee gaat omdat anderen er druk mee bezig zijn. Als veel mensen in jou omgeving bijvoorbeeld heel druk bezig zijn met afvallen, voel je misschien ook die druk om dat te doen. Maar ga bij jezelf na of je zoiets dan echt doet omdat jij er gelukkig van wordt of omdat het voor veel mensen een algemeen doel is. En als jij blij bent met hoe jou leven nu is en hoe jij je voelt, hoef je echt niet per see grote aanpassingen te maken.

2. Realistische doelen 

Als jou doel is om gezonder te gaan eten, hoe ga je dat dan aanpakken? Het kan zijn dat jij meteen alles wat jij als ‘ongezond’ ziet uit je leven wil verbannen, om zo snel mogelijk resultaat te zien. Helaas is dit niet altijd de beste manier. Je zult zien op het moment dat jij jezelf teveel gaat verbieden het moeilijker wordt om aan je eigen ‘regels’ te houden juist omdat je het niet mag van jezelf. Als jij bijvoorbeeld een zwak hebt voor friet of chocola, neem het dan als je daar echt zin in hebt! Maar spreek dan wel met jezelf af dat je het minder vaak en/of in minder mate neemt. Of wil jij bijvoorbeeld meer gaan sporten/bewegen, zoek dan iets wat je ook leuk vind en niet met tegenzin doet!

3. Zet het op papier

Het klinkt misschien heel ouderwets, maar als je je doelen opschrijft, herinner je jezelf er aan. En doordat je er dan meer mee bezig bent kan dat ook leidden tot meer actie. Schrijf bijvoorbeeld per week op wat jou doelen zijn. Voorbeelden voor hiervoor zijn:

  • Deze week wil ik 3 keer naar de sportschool
  • Deze week drink ik geen frisdrank 
  • Deze week eet ik groente/fruit bij elke maaltijd. 

Zo kan je ook meerdere doelen opstellen en dan per week steeds een doel erbij doen waardoor je je gezonde levensstijl opbouwt en tijd hebt om aan bepaalde dingen te wennen. 

4. Ga goed om met tegenslagen 

Heel cliché maar tegenslagen horen ook bij het leven. Er zullen vast momenten komen dat het even wat minder gaat en dat je een week ongezonder geleefd hebt of niet aan sporten bent toegekomen. Hoe je hier uiteindelijk mee omgaat kan veel invloed hebben. Als je meteen opgeeft beland uiteindelijk in een neerwaartse spiraal en dat wil je niet. Accepteer hoe het is gelopen en probeer de draad weer op te pakken op jou tempo!

5. Kijk bij voeding naar wat jou voorkeuren zijn.

Als je gezond wilt gaan eten kan dit soms nog wel lastig te zijn, zoek daarom ook naar voeding die jij lekker vind. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Als jij havermoutpap amper wegkrijgt ga je niet volhouden om dat te blijven eten. Zoek daarom naar voeding die je lekker vind, en als dit niet heel gezond is, kijk dan of je er een gezondere versie van kan maken. Ook op internet zijn talloze gezonde recepten te vinden!

6. Blijf uit de buurt van crash diëten 

Maak zeker aanpassing in je voeding als dat nodig is. Vervang ongezond producten voor gezonde producten en houd rekening met wat je allemaal in je mond stopt. Maar als je langdurig gezond wil zijn, blijf dan vooral weg van crash diëten! Veel van deze diëten werken voor een korte periode. Maar omdat deze diëten vaak zo extreem zijn kan je zo ook niet voor een lange periode weer volhouden, waardoor op het moment dat je stopt bijvoorbeeld weer de kilo's aankomt die je tijden je crash dieet hebt verloren. Daarnaast moet je ook nagaan dat met extreme diëten je niet alleen vet verliest maar ook spieren. En juist spieren kunnen je helpen om fit te zijn en te blijven! Door de kracht die ze je geven met bewegen en sporten.

Ik hoop dat jij deze tips kan toepassen en jou doelen kan behalen dit jaar!

Heb jij nieuwe doelen voor 2020?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.