Zijn zoetstoffen beter dan suiker?

Gepubliceerd op 17 december 2019 om 16:01

Zoetigheid, suikerrijke producten, wij mensen houden ervan. Maar we horen laatste jaren ook steeds meer dat suiker een boosdoener is, vooral als het gaat om gewicht, wordt vaak gezegd dat suiker een grote oorzaak is van aankomen.  Zo zijn er ook drankjes en voeding waar suiker vervangen is voor zoetstoffen, die minder kcal leveren. Maar ook hier is veel discussie om, is het nou beter of niet? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt.

Om je in ieder geval wat verheldering te geven, de zoetstoffen zelf die heel weinig kcal bevatten maken je niet dik. Nu gaat er vast een belletje rinkelen: ‘Maar er wordt altijd gezegd dat light niet beter is’. Ik benadruk daarom ook dat de zoetstof zelf je niet dik hoeft te maken maar de gevolgen ervan kunnen wel invloed hebben.

Als jij elke dag een glas cola drinkt en deze zou vervangen voor een glas light cola is de kans er dat je afvalt, mits je voor de rest hetzelfde eetpatroon behoudt en niet over je kcal behoefte heen gaat. Waarom sommige mensen toch aankomen door zoetstoffen is omdat ze daarnaast misschien meer gaan eten, omdat hun drankje dan toch geen calorieën bevat, denken ze dat ze meer kunnen eten waardoor ze uiteindelijk toch meer calorieën binnen krijgen. Of ze wennen teveel aan de zoete smaak en eten en drinken alsnog veel andere zoete snacks/dranken naast de producen met zoetstoffen. Al met al er kunnen hier verschillende redenen zijn. Maar waardoor mensen aankomen ligt vaak meer aan hun eet en leefgewoontes naast dan puur aan de producten met zoetstoffen zelf. 

Dat zoetstoffen beter zijn, wil ik niet zeggen. Zoetstoffen zijn wel veilig tot een bepaalde hoeveelheid. Toch kunnen mensen er klachten van krijgen als deze overmatig worden geconsumeerd. Klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Buikpijn
  • Darmklachten
  • Tand problemen (Door veel koolzuurhoudende dranken met zoetstoffen).

Daarom zijn zoetstoffen niet altijd beter. Ook wil ik zeggen dat suikers niet de duivel is zoals sommige mensen beweren. Een mens heeft suiker nodig! Maar het is beter om het uit producten te halen die ook andere bouwstoffen hebben zoals fruit en groente in plaats van taart en koekjes die vooreerst niet zoveel gunstige voedingstoffen bevatten. Daarnaast is het belangrijk om niet overmatig te consumeren. Maar dat is met alles zo… suiker, zoetstoffen, koolhydraten, vetten, eiwitten en ga zo maar door. Alles wat overmatig geconsumeerd wordt kan nadelig voor je zijn. Focus daarom meer op een balans in de nutriënten in plaats van dat je de focus legt op het vermijden van voedingsstoffen. Als je wilt afvallen en je heel erg van zoet houdt kunnen producten met zoetstoffen wel een alternatief zijn voor producten die normaal veel suiker bevatten. Bepaalde toetjes waar suiker vervangen is voor zoetstoffen kunnen veel minder calorieën bevatten waardoor je dus minder binnen krijgt. En als je geen fan bent van zoetstoffen zou je wel kunnen kijken naar welke voedingsmiddelen minder kcal bevatten, als je bijvoorbeeld een gevulde koek vervangt voor 100 gram aardbeien scheelt dit al 240 kcal!

Wil je meer weten over de adviezen over zoetstoffen? Check dan deze website: https://www.zoetstoffen.nl

Eet/drink jij vaak producten met light producten?

Bekijk resultaten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.