6 x Gezond broodbeleg!

Gepubliceerd op 26 november 2019 om 18:12

Brood… in Nederland kunnen veel mensen geen dag zonder. Maar brood wordt de laatste jaren wel vaker afgeschilderd als een ongezond product. Ik persoonlijk ben het daar niet mee eens. Wel ben ik van mening dat het verstandig is om de juiste broodsoorten te kiezen, en gezond beleg. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je beter voor de volkoren variant kan kiezen omdat die meer voedingstoffen levert dan wit brood. Daarnaast is gezond beleg ook belangrijk, vaak is het beleg wat je boterham ongezond maakt. En nu kun je denken: 'Wat maak het nou uit wat voor beleg ik m'n brood doe?'. Als we het over 1 dag hebben niet zo veel. Maar als jij een jaar lang bijvoorbeeld je hagelslag met  gezonder beleg zou vervangen, kan dit zeker een positief effect hebben op je lichaam! Daarom heb ik voor jullie 6 ideeën voor gezond broodbeleg.

1. Hüttenkäse

Hüttenkäse of ‘cottage cheese’ is 1 van mijn favoriet dingen voor of brood. Het is lekker en ook nog eens gezond! Huttenkase bevat redelijk wat eiwit en daarnaast ook weinig vet en verzadigd vet . Van zichzelf heeft Hüttenkäse een vrij neutrale smaak dus als je het wat kruidiger wil maken zou je er wat peper en zout, Italiaanse kruiden, cayennepeper of kerriepoeder overheen kunnen doen. Ook is het lekker om te combineren met wat komkommer, sla en tomaat! Daarnaast is Hüttenkäse van Albert Heijn eigen merk ook nog eens goedkoop, maar €0,55!

2. Pindakaas

Pindakaas ik ben er gek op! Pindakaas is een gezonde keuze voor op brood, het bevat gezond vetten die je lichaam nodig heeft. Wel moet je opletten dat je de pindakaas variant hebt zonder allerlei toegevoegde suikers en smaakjes. Deze 100% pindakaas van Albert Heijn is een goed keuze!

3. Kipfilet

Ik zelf eet weinig vlees dus doe dit tegenwoordig niet meer op brood. Maar als je wel vlees eet is kipfilet zeker geen slechte keuze qua voedingswaarde mits je de juiste kiest. De ene kipfilet heeft meer toevoegingen en verzadigde vetten dan de andere, dus let wel op dat je een variant kiest met niet al teveel vet. Als je je boterham met 4 plakjes belegt dan heb je al bijna 8g eiwitten binnen!

4. Tonijn 

Tonijn bevat veel eiwitten en bevat ook goede vitamine en mineralen. Ook is tonijn uit blik net zo gezond als verse tonijn. Ik raad je wel aan om tonijn op waterbasis te gebruiken omdat die het hoogs in eiwit en het laagste in vet is. Je zou het eventueel kunnen mengen met een uitje een lepel kwark, wat peper/zout en citroensap om je eigen tonijnsalade te maken, dat maakt het net wat minder saai!

5. Hummus

Hummus, de laatste jaren is het steeds populairder geworden onder de mensen! Het is een gezonde vegetarisch optie voor op brood, mits je de juiste hummus kies zonder teveel sausjes of smaakjes die toegevoegd zijn, want die maken het vaak ongezonder. De klassieke hummus van Albert Heijn bijvoorbeeld. Deze bevat weinig verzadig vet en ook nog redelijk wat eiwitten. Daarnaast kan je het net wat lekkerder maken door wat tomaat of komkommer er op te doen.

 6. Vers fruit i.p.v jam

En voor de zoetekauwers onder ons die hun broodje jam niet kunnen missen, vervang de jam voor vers fruit! Een aantal ideeën zijn: Aardbei, framboos, blauwe bessen en bramen. Fruit heeft van zichzelf al een zoete smaak en je krijgt zo ook nog meer vitamine binnen!

Wat voor beleg eet jij vaak op brood?

Bekijk resultaten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.