Beter bewust: November

Gepubliceerd op 11 november 2019 om 20:26

Dit is het eerste artikel van de serie ‘beter bewust’. Elke maand kies ik 4 groente- en fruitsoorten die je in de maand het beste kunt kopen en beschrijf ik kort welke goede voedingstoffen deze bevatten.

Veel mensen hebben er wel van gehoord: ‘eet groente en fruit van het seizoen’. Maar waarom? Niet alleen voor al de typische pumpkin spice recepten in de herfst of de talloze zomer recepten met watermeloen. 

Naast dat zijn groente en fruit van het seizoen beter voor het milieu. Dit komt doordat deze in Nederland zelf verbouwd worden, of uit landen komen waarbij het vervoer naar Nederland niet al teveel uitstoot geeft en de milieubelasting relatief laag is. Ook zijn groente en fruit van het seizoen vaak goedkoper, dus dat is mooi meegenomen voor je portemonnee!

November is vaak een koude maand, en het is dus belangrijk veel vitamine en mineralen binnen te krijgen. Hieronder heb ik 4 groente- en fruitsoorten die een goed keus zijn voor deze maand!

Groente

1. Pompoen 

Bijna niet te missen met al die pompoensoepjes en pumpkin spice lattes. Pompoen is een goed keuze in november en komt deze maand gewoon uit Nederland. Met pompoen kun je eindeloos variëren qua recepten en is daarnaast rijk aan vitamine C en E, beide belangrijk voor een goede weerstand! Daarnaast bevat het ook calcium wat goed is voor de botten en ijzer dat bijdraagt aan een goed immuunsysteem.

2. Rode biet

Heerlijk door een herfst salade of een powersmoothie om je een boost te geven. Bieten zijn rijk aan foliumzuur (vit. B11)  wat nodig is voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ook bevatten ze het mineraal mangaan wat belangrijk is om voedingsstoffen in het lichaam beter op te nemen.

3. Pastinaak

Hoewel die een tijdje minder bekend was, zien we de pastinaak de laatste jaren steeds meer terugkomen in recepten! Pastinaak bevat veel vitamine C en daarnaast ook het mineraal kalium, wat belangrijk is voor een goede zenuwwerking en een positief effect heeft op de bloeddruk. Lekker om in de oven te doen of door een stamppot te verwerken..

4. Spruitjes

Sommige mensen vinden ze niet te eten, ik vind ze heerlijk! Spruiten zijn een goede keuze en lekker bij een maaltijd met aardappel, maar kan je ook in oosterse gerecht verwerken als je van wat een beetje spicy houdt. Ze zit bomvol vitamine C en je hebt met 100 gram al je dagelijkse hoeveelheid binnen! Ook bevatten deze minikooltjes ijzer, kalium en fosfor dat bijdraagt aan stevigheid van de botten.

Fruit

1. Mandarijnen

Superhandig om mee te nemen naar werk of school en ze zitten ook nog eens vol vitamine C en foliumzuur: Beide een boost voor je weerstand. Dus goed om die verkoudheid en griepjes tegen te gaan! 

2. Peren 

Peren zijn zalig zoet als ze in het seizoen zijn. Naast vitamine C bevatten ze ook vitamine K wat bijdraagt aan de aanmaak van botten. Ook zitten peren bomvol mineralen als calcium  nodig zijn voor de vorming van bot en spieren. Het beste kun je ze met schil eten omdat die ook vezels bevat. Een goede optie voor een zoete snack! 

3. Granaatappels

Ook al zit appel in de naam, deze vrucht behoort eigenlijk tot de bessensoort. De pitjes van de granaatappel zijn het eetbare gedeelte van de vrucht. Granaatappels bevatten veel vitamine C en kalium. Zie hier hoe je een granaatappel ontpit: https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2834276/allerhandigst-granaatappel-ontpitten

4. Bananen

Bijna iedereen lust ze en terecht! Bananen zijn een goed bron voor energie. Ze bevatten wel vijf B-vitaminen die erg belangrijk zijn voor het zenuwstelsel. Daarnaast bevatten ze ook redelijk wat kalium en tryptofaan wat zorgt voor de aanmaak van serotonine: een stofje waar je een gelukkig gevoel van krijg. Goed tegen een herfstdipje dus!

Ben jij fan van pompoen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.