Intermittent fasting: de do's en dont's

Gepubliceerd op 22 februari 2023 om 09:35

Intermittent fasting wordt de laatste jaren onder andere gebruikt als manier om gewicht te verliezen, een gezond gewicht of vanwege bepaalde gezondheidsvoordelen. Er zijn verschillende vastenmethoden om uit te kiezen, waaronder de 16/8-methode, de 5:2-methode en de Eat-Stop-Eat-methode. Kies een methode die bij jouw levensstijl past en die je kunt volhouden. De 16/8-methode is bijvoorbeeld de meest populaire methode, waarbij je gedurende 8 uur per dag eet en gedurende 16 uur vast. De 5:2-methode houdt in dat je 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week een caloriebeperking hebt. De Eat-Stop-Eat-methode houdt in dat je één of twee keer per week een 24-uursvasten doet.

Bij intermittent fasting is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is. Om deze methode op een gezonde en effectieve manier te doen, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen en of het voor jou geschikt is.

Eet gezonde voeding 

Tijdens de eetperiode is het belangrijk om voedzame en gezonde voeding te eten, zoals groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken is ook essentieel omdat ze veel calorieën bevatten en weinig voedingsstoffen. Ondanks dat je minder uur per dag eet betekent het niet dat je niet op moet letten wat je eet. Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit van voeding die je tijdens de eetperiode consumeert. Het is belangrijk om voeding te eten die rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Dit kan helpen om het lichaam te voorzien van de energie die nodig is om goed te functioneren en om de honger onder controle te houden tijdens de vastenperiode. 

Drink voldoende water

Tijdens de vastenperiode is het belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Minimaal acht glazen water per dag drinken is aanbevolen om je lichaam gehydrateerd te houden. Naast water kun je ook kiezen voor dranken zoals koffie en thee zonder toegevoegde suiker of melk. Deze dranken bevatten geen of weinig calorieën en zullen de voordelen van het vasten niet teniet doen. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige dranken wel de vastenperiode kunnen verstoren, zoals frisdrank, vruchtensappen, sportdranken of energiedrankjes, omdat deze veel suiker en calorieën bevatten.

Begin langzaam en wees flexibel

Als je net begint met intermittent fasting, begin dan langzaam. Begin bijvoorbeeld met een vastenperiode van 12 uur en bouw dit geleidelijk op naar een langere periode. Op deze manier heeft je lichaam de tijd om zich aan te passen en zal je minder last hebben van bijwerkingen. Soms kan het zijn dat je een dag hebt waarop je meer honger hebt dan normaal of dat je je gewoon niet goed voelt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en flexibel te zijn met je vastenperiode als dat nodig is. Als je je niet goed voelt, kun je ervoor kiezen om de vastenperiode te verkorten of zelfs over te slaan.

Eet niet te veel

Tijdens de eetperiode is het belangrijk om niet te veel te eten zeker als het je focus is om af te vallen. Eet alleen de hoeveelheid voeding die je nodig hebt om je lichaam te voeden. Te veel calorieën eten kan leiden tot gewichtstoename en de voordelen van intermittent fasting verminderen. 

Overslaan van maaltijden

Tijdens de periode dat je wel eet, is het verstandig zijn om je maaltijden goed te verdelen. Het overslaan van maaltijden kan leiden tot overmatig hongergevoel en kan resulteren in ongezonde eetbuien tijdens de eetperiode. Ook kan het overslaan van maaltijden ervoor zorgen dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Onthoud ook dat het doel van intermittent fasting is om je eetpatroon te reguleren en niet om als een extreem dieet toe te passen. 

Minder geschikt voor vrouwen

Of intermittent fasting geschikt is voor jou, hangt van meerdere factoren af. Intermitterend vasten kan voor sommige vrouwen minder gunstig zijn dan voor mannen vanwege hormonale verschillen tussen de geslachten. Vrouwen hebben van nature hogere niveaus van het hormoon ghreline, dat hongergevoelens reguleert, en lagere niveaus van leptine, dat verantwoordelijk is voor het gevoel van verzadiging. Dit kan ertoe leiden dat vrouwen zich na een periode van vasten hongeriger voelen dan mannen en meer geneigd zijn om te veel te eten, wat kan leiden tot overeten en gewichtstoename.

Bovendien kan vasten leiden tot stress in het lichaam, wat de hormonale balans bij vrouwen kan verstoren. Vrouwen zijn gevoeliger voor stress dan mannen en hebben vaak hogere cortisolspiegels, die het gevolg kunnen zijn van vasten en kunnen leiden tot problemen met de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid.

Hoewel intermitterend vasten voor sommige vrouwen minder geschikt kan zijn, kan het nog steeds gunstig zijn voor andere vrouwen. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet per se voor de andere persoon zal werken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.