Eieren: de onbekende superfoods

Gepubliceerd op 16 februari 2023 om 06:41

Door de jaren heen zijn hebben eieren voor sommige een slechte reputatie gekregen omdat ze een hoog cholesterolgehalte veroorzaken en het risico op hartaandoeningen verhogen. Hierdoor zijn mensen vaak terughoudend met het eten van ei, eigenlijk onterecht. Eieren zijn niet alleen lekker en gemakkelijk te bereiden, maar ze zijn ook rijk aan essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze algehele gezondheid. Benieuwd welke gezondheidsvoordelen eieren bevatten? Lees dan snel verder.

Eiwitbron

Eieren zijn een van de beste bronnen van eiwitten, die ons lichaam gebruikt om spieren, weefsels en organen op te bouwen en te repareren. Een groot ei bevat ongeveer 6 gram eiwit, waardoor het een ideale eiwitbron is, zeker voor vegetariërs die geen vlees of vis eten.

Vitaminen en mineralen

Eieren bevatten ook veel vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ze zijn rijk aan vitamine A, die belangrijk is voor een gezonde huid en ogen, en vitamine D, die helpt bij het absorberen van calcium en het behouden van sterke botten. Eieren bevatten ook vitamine E, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen.

Eieren zijn ook een goede bron van B-vitamines, waaronder B12 en foliumzuur, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het zenuwstelsel en de productie van rode bloedcellen. Ze bevatten ook mineralen zoals ijzer en selenium, die belangrijk zijn voor de stofwisseling en de algemene gezondheid.

Choline

Eieren zijn ook een van de beste bronnen van choline, een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor de hersenfunctie en de gezondheid van het zenuwstelsel. Choline speelt ook een rol bij de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap en kan helpen bij het voorkomen van geboorteafwijkingen.

Antioxidanten

Eieren bevatten ook verschillende antioxidanten, waaronder luteïne en zeaxanthine, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen. Deze antioxidanten kunnen helpen om schade door vrije radicalen te verminderen en kunnen het risico op leeftijdsgebonden oogziekten zoals maculadegeneratie verminderen.

Gewichtsbeheersing

Eieren zijn ook een goede keuze voor gewichtsbeheersing. Ze bevatten relatief weinig calorieën, maar geven wel een gevoel van verzadiging, wat kan helpen bij het beheersen van de calorie-inname en het ondersteunen van gewichtsverlies. Bovendien zijn eieren gemakkelijk te bereiden en kunnen ze worden gebruikt in veel verschillende gerechten. Ook kan je ervoor kiezen om meer van het eiwit te gebruiken omdat dit wat lager is in kcal, maar het is wel zo dat de dooier veel essentiële voedingstoffen bevat.

Eieren en cholesterol

Er is lang gedacht dat eieren slecht waren voor het cholesterolgehalte van het lichaam, omdat ze een hoog cholesterolgehalte bevatten. Hoewel het waar is dat eieren cholesterol bevatten, heeft recent onderzoek aangetoond dat het eten van eieren niet noodzakelijkerwijs het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt bij gezonde mensen. In feite hebben veel studies aangetoond dat het eten van eieren kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.