Waarom volledig volgens de schijf van vijf niet realistisch is

Gepubliceerd op 28 januari 2023 om 14:50

'De schijf van vijf' je bent er vast wel bekend mee. De schijf van vijf is gebaseerd op diverse richtlijnen van onder andere de Gezondheidsraad en advies van verschillende deskundige. Deze richtlijnen voor een gezond voedingspatroon kunnen goede handvaten zijn voor een gezonde basis, maar zijn niet afgestemd op de individu. Ik ken dan ook niemand die volledig volgens de schijf van vijf eet. 

Bron: Voedingscentrum.nl

Er zijn verschillende redenen waarom een persoon ervoor kan kiezen om niet te eten volgens de Schijf van Vijf, een populair voedingsmodel in Nederland. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

  1. Beperking van keuze: De Schijf van Vijf beperkt de keuze van voedingsmiddelen die een persoon kan eten, vooral als die persoon bepaalde diëten of allergieën volgt. Bijvoorbeeld, de Schijf van Vijf bevat veel granen en granenproducten, terwijl personen die glutenvrij moeten eten, deze groepen moeten vermijden.
  2. Onrealistische portiegroottes: De Schijf van Vijf geeft aan hoeveel porties van elke groep van voedingsmiddelen een persoon zou moeten eten. Deze portiegroottes kunnen echter onrealistisch zijn voor sommige mensen, vooral als ze een grotere of kleinere energie behoefte hebben. Aangezien het gebaseerd is op gemiddelde betekent dus niet dat deze hoeveelheid juist is voor jou.
  3. Onvoldoende aandacht voor individuele behoeften: De Schijf van Vijf is een algemeen voedingsmodel en neemt niet altijd rekening met individuele behoeften, zoals een persoon die vegetariër is of een specifieke sport beoefent.
  4. Te veel focus op macro-nutriënten: De Schijf van Vijf richt zich vooral op de hoeveelheid macro-nutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in voedingsmiddelen, terwijl het minder aandacht besteedt aan de kwaliteit van deze voedingsmiddelen en de aanwezigheid van micro-nutriënten.
  5. Te weinig flexibiliteit: De Schijf van Vijf kan qua regels relatief 'streng' zijn. Ook als je af en toe buiten iets eet wat niet voldoet aan deze richtlijnen maakt dat je niet meteen ongezond. Daarom kan je dus het wel gebruiken als ondersteuning maar hoef je het niet 100% te volgen.

Dat betekent niet dat je de schijf van vijf niet kan gebruiken als nuttige gids voor gezonde voeding, maar het is wel verstandig om in je achterhoofd te houden dat iedereen andere voedingsbehoefte heeft. Kijk dus ook wat bij jou past en volg niet zomaar een voedingspatroon van iemand anders over.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.