Tegenwoordig wordt je overspoelt met informatie over wat gezond is. Van schokkende documentaires tot voeding labelen met 'goed' en 'slecht'. We leven in een samenleving waarin gezond eten vaak zwart-wit wordt afgeschilderd. Onterecht aangezien er niet maar één manier is om gezond te eten. Er zit daar namelijk heel veel 'kleur' tussen zwart en wit. Wat ik je hier duidelijk mee wil maken is dat je veel ruimer kan gaan denken als het gaat om gezond eten. Daarnaast is 'gezond' ook voor iedereen anders.
Er is zeker aandacht nodig om mensen te stimuleren met gezond eten, dat doe ik zelf ook, uiteindelijk wil ik mensen de helpen de beste versie van zichzelf te worden gezond. Maar niet door te denken in beperkingen. Vaak associeren we gezond zijn met het fysiek en de afwezigheid van ziektes. Dat is inderdaad een aspect van je gezondheid. Maar denk ook aan je mindset en mentale gezondheid dat is nog steeds iets wat vaak wordt onderschat. Dit terwijl je brein en je lichaam samenwerken. Je kan fysiek gezond zijn maar als jij door jou mindset heel veel negativiteit en stress ervaart, ben je dan gezond? Lees verder hoe je hier mee om kunt gaan.
Schrap niet een hele productgroep
Wellicht heb je zelf weleens een dieet gevolgd waarbij je koolhydraten, vetten of bepaalde producten absoluut schrapt. Dit is een voorbeeld van het zwart-wit denken in voeding. Voeding niet nemen omdat het 'slecht' zou zijn. Ten eerste is het niet aan te raden een hele voedingsgroep te schrappen. De groep koolhydraten is namelijk enorm. Zo vallen koekjes onder koolhydraten maar een volkoren boterham en groente en fruit ook. En dit zijn juist producten die goede voedingstoffen leveren. Bewustere keuzes maken in een bepaalde productgroep is dan veel efficiënter zo beperk je jezelf minder en krijg je ook meer voedingstoffen binnen.
Vergeet de regel 'ik mag dit niet'
Heb je jezelf ooit voorgenomen dat je een bepaald product niet mag. En dat je behoefte naar dat specifieke product juist meer werd? Het is namelijk zo als je jezelf voorneemt dat je iets niet mag je juist het wilt. Als ik nu zeg 'denk niet aan een roze olifant' dan ga je er juist denken. Als je nu zegt ik mag niet chocolade eten. Dan ga je er waarschijnlijk alleen maar meer aan denken. Probeer in plaats daarvan je gedachte over voeding te veranderen. Focus op wat je wel mag en dat hoeven niet alleen de meest voedzame producten te zijn. Denk bij jezelf 'ik mag dit eten, maar wil ik het ook?' op die manier haal je de negatieve lading over bepaalde voeding omlaag.
Vergelijk jezelf niet met anderen
We hebben vaak de neiging om ons eigen gedrag te vergelijken met dat van anderen.
Zeker, sommige voedingsmiddelen hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar het is volledig aan het lichaam van elk individu of een voedingsmiddel de gezondheid voor hen bevordert of niet. Dit hangt af van veel factoren zoals: je gewicht, je activiteiten niveau en je genen.
Neem gluten als voorbeeld. Als je coeliakie hebt, zal het elimineren van gluten uit je dieet gunstig zijn voor je gezondheid en. Maar als je een paar kilo wilt afvallen of gluten wilt vermijden omdat je denkt dat het 'gezonder' is, heeft het niet veel zin. Als je geen coeliakie hebt of een medische reden hebt om gluten te vermijden, zal een sneetje volkoren brood meestal meer vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen (en smaak!) bevatten dan een plakje glutenvrij brood. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.
Kijk naar het totaal plaatje
Ik zelf ben ervan overtuigd dat voeding beïnvloed hoe jij je voelt. Daarom ben zou ik je ook altijd adviseren om voedzame maaltijden te gaan eten en minder ultra-bewerkt voeding te consumeren. Maar... dat betekent niet dat er geen ruimte is voor af en toe iets lekkers wat je graag wilt. En als dat iets is wat minder voedzaam is dan is dat oké. Uiteindelijk gaat het om het totaal plaatje. Je weet dat een leven vol diëten niet duurzaam of gezond is, dus kies je voor balans. Je kiest voedsel waar je je goed bij voelt, wetende dat het er soms uitziet als een stuk taart of een frietje, terwijl het op andere momenten een voedzame salade is. Als jij 1 keer in de zoveel tijd iets eet wat minder gunstige voedingstoffen bevat, en de rest van de tijd voedzame maaltijden eet. Dan is er niet direct iets ergs aan de hand. Als jij 1 keer per week groente eet maakt dat jou ook niet meteen gezond. Snap je waar ik heen wil? Zorg dat je basis bestaat uit voedzame maaltijden en geef jezelf de ruimte.
Reactie plaatsen
Reacties