Gevolgen van te weinig eten

Gepubliceerd op 9 november 2022 om 10:38

Omdat overgewicht risico geeft op veel diverse klachten ziektes, kan je door af te vallen deze risico's verlagen. Veel mensen die beginnen met afvallen gaan minder eten. Op zich logisch je moet namelijk in een negatieve energiebalans zijn om af te kunnen vallen. Een veelgemaakte fout is wel dat mensen dit zo snel mogelijk willen. Als gevolg kunnen ze daardoor laag in calorieën zitten. Toch is dit vaak niet gunstig voor de gezondheid. Te weinig eten kan ook nadelig werken op het lichaam. Zo kan iemand die overgewicht heeft toch ondervoed zijn. Nu vraag je je misschien af hoe dat kan? Welke gevolgen er kunnen optreden lees je in dit artikel. 

1. Te weinig voedingsstoffen 

Overgewicht en ondervoed zijn kan dat? Dat kan zeker, het klikt misschien niet zo maar ook iemand die te zwaar is kan te weinig eten. Op het moment dat iemand heel weinig calorieën eet kan het zo zijn dat ze te weinig voedingstoffen binnenkrijgen om het lichaam te voorzien. Veel mensen zijn gefocust op de macronutriënten. Dat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Waardoor ze ook vergeten dat micronutriënten zoals vitamines en mineralen ook belangrijk zijn voor de gezondheid. Een dieet met minder dan 1500 kcal kan hierdoor al een risico geven op tekorten. 

2. Vermoeidheid

Je basale rustmetabolisme, ook wel BMR genoemd wordt bepaald door een aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere:

  • leeftijd,
  • geslacht
  • lengte
  • gewicht
  • lichamelijke activiteit

 Je hebt dus een minimaal aantal kcal nodig om voor vitale functies. Op het moment dat je hieronder gaat zitten, kan dit uiten in vermoeidheid en weinig energie. 

3. Prikkelbaar

Merk je dat je snel prikkelbaar bent? Dit kan meerdere redenen hebben maar te weinig voeding kan hier ook een oorzaak van zijn. Als je te snel te veel je kcal inname omlaag gooit kan dit als gevolg hebben dat je sneller geïrriteerd bent. Dit is natuurlijk ook nadelig voor je motivatie en je kwaliteit van leven. 

4. Constant een honger gevoel

Als je veel te laag zit met je energie inname, wordt je hongergevoel ook meer. Tuurlijk als je minder gaat eten omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen is het vrij normaal om in het begin af en te wennen aan een nieuw voedingspatroon. Maar als je voor een langere periode constant een honger gevoel ervaart is dit ook niet goed. Door opeens veel te weinig te gaan eten kan dit voor veel stress in het lichaam zorgen, je lichaam maakt dan meer cortisol aan. De combinatie van weinig eten en veel stress kan er ook voor zorgen dat je juist meer honger gaat ervaren. 

5. Haaruitval en broze nagels

Ieder mens verliest elke dag haren. Maar merk je dat je haaruitval meer is geworden? Of dat je nagels sneller broos zijn? Ook dan is het goed om te kijken of je wel voldoende voeding binnenkrijgt. Zo kan een tekort van bepaalde voedingstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen hier een oorzaak van zijn. 

6. Verlies van spiermassa

Mensen die heel snel afvallen, verliezen in verhouding meer spiermassa dan mensen die geleidelijk over een langere periode afvallen. Wat op de lange termijn juist nadelig kan zijn. Want spieren dragen bij aan een hoger metabolisme en geven daarnaast de kracht om bijvoorbeeld te sporten. Daarnaast is het ook vaak vocht in plaats van vet wat mensen verliezen met deze 'snelle' diëten. Dit komt omdat op het moment dat een lichaam tekort krijgt overgaat naar de opgeslagen koolhydraat reserves in het lichaam uit de lever, 'de glycogeen opslag'. Op het moment dat deze cellen worden afgebroken komt er water vrij, en dat zijn vaak de kilo's die mensen snel verliezen.

7. Jojo effect

Als je vaak strenge diëten volgt met weinig kcal dan is de kans groot dat je ook vaker terugvalt. Voor je lichaam is dit niet heel gunstig. Mensen die vaak diëten vallen misschien soms heel snel wat af maar komen vaak ook weer snel aan. Kies daarom als je wilt afvallen voor een gezonde leefstijl die je op de lange termijn kan volhouden. Te snel te veel afvallen is ook niet gezonder. Het voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld om niet minder dan 1500 kcal te eten omdat dit het risico op tekorten verhoogt. Maar ook deze waarde kan heel erg verschillende zijn per persoon. Het kan heel goed zijn dat je meer nodig hebt dan 1500 kcal om goed te kunnen functioneren. Heb je hier moeite om een goede balans te vinden in je voedingspatroon en wil je hierin begeleidt worden? Dan kan ik jou ook coachen! Klik hier voor meer informatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.